Warmtepomp


Wat is een warmtepomp?

 

Een warmtepomp is een vorm vanhernieuwbare energie. De pomp haalt warmte-energie uit de grond, lucht of het water.

Met een warmtewisselaar of warmteafgiftesysteem geeft een warmtepomp deze warmte af aan de centrale warming van uw woning. Ook kan de pomp uw sanitaire water opwarmen.

Samen met u bekijkt C Technics graag welke warmtepomp ideaal is voor uw woning. Zo letten we onder meer op het warmteverlies van uw woning. Vooral voor nieuwbouw of gerenoveerde woningen met een lagere energiebehoefte vormt een warmtepomp een geschikte oplossing.

Nieuwbouwwoningen moeten voldoen aan een wettelijk bepaald E-peil. Een waterpomp heeft een positieve invloed op de energieprestaties van een woning. Net daarom kiezen mensen vaak voor een waterpomp. Al zeker in combinatie met zonnepanelen, want zo draait uw woning haast volledig op neutrale energie.

Al onze warmtepompinstallaties beantwoorden aan de Europese ecodesignrichtlijn (ErP)en zitten in de hoogste energie-efficiëntieklasse (A+++).

 

Soorten warmtepompen

 

Grond-waterwarmtepomp, bodem-waterwarmtepomp of geometrische pomp


Zoals de naam het zegt: deze warmtepomp onttrekt warmte-energie uit de grond. Met deze warmtepomp kan u uw woning zowel verwarmen als verkoelen.

In de zomer gebruikt de pomp namelijk de koelte uit de grond om uw woning te verfrissen. Wanneer de koudere maanden weer aantreden, verwarmt de warmtepomp uw woning door de afgevoerde warmte uit de grond naar uw woonruimten af te voeren.

We maken een onderscheid tussen warmtepompen met een verticaal en een horizontaal captatienetwerk. Dat is de ondergrondse buizenstructuur van de pomp.

 

Lucht-luchtwarmtepomp


Deze warmtepomp recupereert thermische warmte uit de lucht en geeft die via een warmtewisselaar af aan uw woning. Let wel op: dit systeem is meestal gangbaar in woningen waar verwarming met circulerend water niet mogelijk is.

Ook kan u deze warmtepomp alsbijverwarminggebruiken in onverwarmde woonruimten, waar een uitbreiding van uw bestaande centrale verwarming niet mogelijk of te duur is. Deze pomp kan daarentegen niet uw sanitaire water verwarmen.

 

Lucht-waterwarmtepomp


Twee componenten zijn belangrijk bij deze warmtepomp, namelijk lucht en water. De warmtepomp haalt immers thermische warmte uit de lucht en zet die over op het water van het verwarmingssysteem.

Voordeel: deze soort is goedkoper dan een grond-waterwarmtepomp, omdat er geen captatienetwerkis vereist. Vooral bij de verwarming van sanitair water is dit systeem gangbaar.

 

Zwembadverwarming


Een warmtepomp voor zwembaden werkt op net dezelfde manierals een lucht-waterwarmtepomp.

Het merendeel van de benodigde warmte-energie haalt de pomp uit de lucht en slecht 20 tot 30 procent van klassieke stroom. Zo geniet u het jaar rond van je zwembad, zonder energie te verspillen.

 

Warmtepompboiler


Ook een warmtepompboiler werkt op een gelijkaardige manier als een normale warmtepomp. Het voornaamste verschil? De warmtepompboiler onttrekt warmte uit uw woning, namelijk uit de garage, de berging of een stookplaats. Zo verwarmt de boiler uw sanitaire water.

Het grote voordeel? Het rendement. Zo is een warmtepompboiler heel wat zuiniger dan boilers op aardgas, mazout of elektriciteit.

 

Hybride warmtepomp


Deze warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een gascondensatieketel. Het is ideaal voor woningen die minder geschikt zijn voor een normale warmtepomp, wegens een gebrekkige isolatie.

 

Voordelen van een warmtepomp


Een gemiddelde warmtepomp genereert drie tot vier keer meer energiedan ze verbruikt. U heeft dus een laag energieverbruik met een hoge energiewinst.

Een warmtepomp heeft minder last van slijtage, want er komt geen verbranding aan te pas. Daarom vraagt een warmtepomp minder onderhoud dan een installatie op gas of stookolie.

De aankoop en de plaatsing van een warmtepomp is een investering, maar u verdient die kosten al snel terug. U bespaart immers ieder jaar op uw energiefactuur. Een warmtepomp heeft dus een korte terugverdientijd.

De levensduurte van een warmtepomp ligt hoog.

Bent u van plan in de toekomst uw woning te verkopen of te verhuren? Dan biedt een warmtepomp een meerwaarde op het energieprestatiecertificaat (EPC). Huurders en kopers houden rekening met de energieprestaties van uw woning, waardoor ze in waarde stijgt.

 

Mogelijke premies voor een warmtepomp


Zowel bij renovaties als nieuwbouw heeft u mogelijk recht op een premie wanneer u kiest voor een warmtepompinstallatie. Neem zeker eens een kijkje op de site van deVlaamse Overheid, www.vlaanderen.be. En wie weet heeft u uw warmtepomp nóg sneller terugverdiend.


Wat is de kostprijs van een warmtepomp?


We werken steeds op maat van de klant. De kostprijs van een warmtepomp is dan ook afhankelijk van het ventilatiesysteem waarvoor u kiest.

Samen met u bekijkt C-Technics welk systeem het best voldoet aan uw noden en wensen. Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen met onze specialisten.