Hernieuwbare energie


Wat is hernieuwbare energie?


Onder hernieuwbare energie verstaan we energiebronnen die de mensheid voor onbeperkte tijd kan gebruiken. Ook benadelen ze niet het milieu en onze gezondheid. Deze energie is afkomstig van de lucht, water, de grond of de zon.

Hedendaags worden de normen rond de energieprestaties van een woning steeds strenger. Zo moet hetE-peil een bepaalde wettelijke standaard behalen. Bent u van plan een nieuwbouw te zetten of te renoveren? Dan bent u vandaag dus verplicht om gebruik te maken van hernieuwbare energie.

 

Hernieuwbare energie: de mogelijkheden voor uw woning of kantoorgebouw

 

Warmtepomp


Bij een warmtepomp haalt een pomp warmte-energie uit de grond, lucht of het water. U kan een warmtepomp gebruiken voor de verwarming van uw woning of kantoorruimte. En zelfs voor het opwarmen van uw sanitaire water. Er zijn verschillende vormen van waterpompen:

  • Grond-waterwarmtepomp, bodem-waterwarmtepomp of geometrische pomp
  • Lucht-luchtwarmtepomp
  • Lucht-waterwarmtepomp
  • Zwembadverwarming
  • Warmtepompboiler
  • Hybride warmtepomp

Meer informatie over waterpompen vindt u hier.

 

Zonneboilers


Een zonneboiler verwarmt het sanitaire water van uw woning. De installatie bestaat uit een opslagvat (of de boiler) en zonnecollectoren op het dak. Deze collectoren plaatsen we op het dak van uw woning. Ze vangen zonlicht op en zetten deze energie om in warmte. Die warmte geven ze af aan uw sanitaire water.

Deterugverdientijdvan zonneboilers ligt tussen de 7 en 10 jaar. U kan de boiler bovendien gebruiken voor uw vloerwarming, de verwarming van uw zwembad of in combinatie met een waterpomp voor de verwarming van uw woning.

 

Zonnepanelen


Zonnepanelen installeren we op uw plat of hellend dak. De panelen vangen zonlicht op en zetten deze energie om in elektriciteit. Zo kan u uw woning of kantoor voorzien van elektriciteit.

Doorgaans verdient u na zo’n 10 jaar uw zonnepanelen terug, waarna u dus van gratis elektriciteit geniet. U heeft drie soorten zonnepanelen:

  • Monokristallijne zonnepanelen. De zonnecellen op het paneel bestaan uit één kristal. De panelen zijn egaal zwart en hebben het hoogste rendement.
  • Polykristallijne zonnepanelen. De zonnecellen bestaan uit meerdere kristallen. Ze hebben een blauwachtige kleur, waardoor het rendement iets lager ligt.
  • Amorf-zonnepanelen zijn de goedkoopste panelen. Nadeel? Ze hebben een laag rendement.

 

Subsidies voor groene energie


De overheid steunt mogelijk uw keuze voor groene hernieuwbare energie in de vorm van subsidies. Neem zeker ook eens kijkje op de site van de Vlaamse Overheidof u recht heeft op financiële steun.


Wat is de kostprijs van hernieuwbare energie?


We werken steeds op maat van de klant. De prijs van installaties voor hernieuwbare energie is dan ook afhankelijk van verschillende factoren.

Samen met u bekijkt C-Technics welke installatie het best voldoet aan uw noden en wensen. Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen met onze specialisten.