Domotica


Wat is domotica?


Domotica of huisautomatisering is het geheel van technische voorzieningen – zoals telecommunicatiemiddelen en computers – die het huishouden automatiseren. Zo bedienen ze huishoudelijke apparatuur, waarborgen ze de veiligheid in huis en vergroten ze het comfort van de woning.

 

Waar kan u domotica voor gebruiken?


Tja, eigenlijk voor alles. De mogelijkheden zijn eindeloos. Doorgaans kiezen onze klanten om domotica te gebruiken bij de volgende zaken:

 

Veiligheid


Alarmsystemen zijn een goed voorbeeld van domotica. Met uw smartphone of tablet behoudt u de controle van de toegang tot uw woning of bedrijf vanop afstand. Gaat het alarm af? Dan kan u bijvoorbeeld de rolluiken omhoog doen en de lichten aandoen.

 

Verlichting


Hedendaagse lampen – van gezellige sfeerverlichting tot grote bewakingslampen – kan u dankzij domotica perfect controleren met uw smartphone of tablet. Zo kan u vanuit uw zetel de verlichting dimmen wanneer u tv kijkt. Of net fel licht opvragen bij het lezen van een boek.

 

Zwembad


U kan de temperatuur, het chloorgehalte en de verlichting van uw zwembad perfect beheren met domotica.

 

Rolluiken, deuren en poorten


Met domotica voor deuren en poorten hoeft u nooit meer in de regen uit uw wagen te stappen om de garagepoort te openen. Mensen op leeftijd verspelen dan weer geen krachten meer bij het sluiten van de rolluiken ’s avonds. Alles kan automatisch en vanop afstand.

 

Zonwering


Gaat de zon onder? Of wordt het net té warm tijdens de middaguren? Dan activeert domotica automatisch uw zonwering. Ook bent u beter beschermd tegen inbrekers en is uw privacy gewaarborgd.

 

Audio- en tv-installaties


Zo goed als alle elektronische apparaten in uw woning of kantoor kan u aansluiten op een domotica-systeem. Ook dus uw tv- en geluidsinstallaties.

 

Welke soorten domotica bestaan er?
 

Centraal of decentraal


Een centraal systeem bestaat uit één enkele controle-unit. Alle aangesloten toestellen bestuurt en controleert u vanuit deze centrale installatie. Ook automatisaties binnen het systeem gebeuren van hieruit dankzij randapparatuur, detectoren en sensoren.

Pas wel op. Wanneer het centrale besturingssysteem defect is, valt het hele domotica-systeem uit.

Dat heeft u bijvoorbeeld niet met een decentraal systeem. Bij een defect aan een deel van de installatie kan u nog steeds werken met de andere aangesloten toestellen. Het nadeel? Een decentraal systeem is duurder dan een centraal.

 

Open of gesloten


Een open systeem is gebaseerd op een universele codering. Zo kan u modules van allerlei domotica-merken aansluiten op het systeem.

Bij een gesloten systeem bent u beperkt tot één fabrikant. Het is niet mogelijk om domotica-software of -hardware van andere fabrikanten te koppelen aan uw systeem.

 

Bekabeld of draadloos


Wilt u een domotica-systeem installeren in uw bestaande woning? Dan werkt u best met een draadloos systeem, want anders komen er mogelijk breekwerken aan te pas. Hou er wel rekening mee dat een draadloos systeem soms te kampen krijgt met storingen. Ook werkt het trager dan een bekabeld systeem.

Als u een nieuwbouwwoning heeft of een huis renoveert, heeft u de mogelijkheid om te werken met een bekabeld systeem. Zo’n systeem is meestal sneller en minder onderhevig aan storingen.

 

Wat zijn de voordelen van domotica?

 

  • Comfort: u verliest geen tijd en energie meer aan de manuele bediening van uw elektronica.
  • Veiligheid: uw domotica-systeem is meer dan een alarmsysteem. Zo kan het uw aanwezigheid simuleren wanneer u er niet bent. Hoe? Door uw rolluiken te sluiten, lichten aan te doen, de tv op te zetten, enzovoort. U kan zelfs opteren voor een efficiënte toegangscontrole of camerabewaking.
  • Energiebeheer: u springt bewuster om met uw energie. Zo kan u automatisch uw lichten doven of de kamertemperatuur aanpassen.
  • Eenvoudige installatie: breekwerken? Nee, niet altijd hoor. Draadloze installaties kunnen perfect worden geplaatst zonder al te veel gedoe.

Wat is de kostprijs van domotica?


We werken steeds op maat van de klant. De prijs van domotica is dan ook afhankelijk van verschillende factoren. Denk maar aan:

  • de kwaliteit van het systeem
  • bedraad of draadloos netwerk
  • het moment van inbouwen
  • het aantal functies dat u wilt besturen

Samen met u bekijkt C-Technics welk domotica-systeem het best voldoet aan uw noden en wensen. Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen met onze specialisten.