Centrale verwarming


Wat doet centrale verwarming?


Bij centrale verwarming wordt de warmte in uw woning of kantoorgebouw opgewekt vanuit één centraal puntdoor een verwarmingsketel. Deze ketel zet een energiebron – bijvoorbeeld aardgas, stookolie of houtpellets – om naar warmte.

Met een medium zoals water, stoom of lucht brengt het verwarmingssysteem die warmte over naar alle ruimten in het gebouw. Dat in tegenstelling tot decentrale verwarming, waar afzonderlijke toestellen de warmte opwekken in iedere ruimte van de woning.

 

Welke soorten verwarmingsketels bestaan er?


Het is mogelijk om verwarmingsketels op verschillende manieren te categoriseren. Hieronder sommen we ze even op.

 

Brandstof


Hier heeft u de keuze uit ketels die draaien op drie verschillende soorten brandstof, namelijk aardgas, mazout en houtpellets.

Gasketels zijn doorgaans de goedkoopste optie. We sluiten ze aan op het aardgasnetwerk of op een propaantank. Bij een mazoutketel behoort ook steeds een tank, die u regelmatig moet laten bijvullen met stookolie.

De aankoop van een pelletketel is dan weer duurder dan bijvoorbeeld een gasketel, omwille van de ingebouwde techniek. Toch zijn pelletketels zuiniger in gebruik en behalen ze een hoger rendement.

 

Werking


Ketels hebben zuurstof nodig voor de verbranding. Open ketels halen bijvoorbeeld zuurstof uit de ruimte waarin we de verwarmingsketel installeren.

Bij gesloten ketels komt de zuurstof daarentegen via een aanvoer, meestal een schoorsteen. Deze ketels halen een iets hoger rendement.

 

Toepassing


Wilt u alleen een verwarmingsketels voor uw centrale verwarming? Dan volstaat een normale cv-ketel. Als u uw woning én uw sanitair water wil verwarmen, hoort u een combiketel te nemen.

 

Warmteterugwinning


Klassieke cv-ketels benuttigen hun verbrandingsgassen niet, want ze geven ze gewoon vrij langs een schoorsteen. Condensatieketelswerken efficiënter, want zij gebruiken de warmte van uitlaatgassen om energie te besparen.

 

Montage


Cv-ketels zijn door hun grootte meestal vloermodellen. We plaatsen hen op de ondergrond. Er zijn ook wandmodellen beschikbaar, die interessant zijn voor in kleinere woningen of appartementen.

 

Uit welke verwarmingstoestellen kan je kiezen?


Een cv-ketel wekt de warmte op, maar u heeft uiteraard nog toestellen nodig die de warmte verspreiden doorheen de woon- en werkruimten. Dit zijn de vaakst gebruikte verwarmingstoestellen:

  • Radiotoren
  • Convectoren
  • Vloerverwarming
  • Luchtverwarming
  • Wandverwarming

Wat is de kostprijs van centrale verwarming?


We werken steeds op maat van de klant. De prijs van centrale verwarming is dan ook afhankelijk van verschillende factoren. Denk maar aan:

  • het type cv-ketel,
  • het verwarmingstoestel van uw keuze
  • en de te verwarmen oppervlakte van uw woning

Samen met u bekijkt C-Technics welke cv-ketel het best voldoet aan uw noden en wensen. Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen met onze specialisten.